Hoe hard moet ik trainen?

Hoe hard moet ik trainen?

 

 

Vraag: wanneer verlaat je met een beter gevoel de sportschool of box? Wanneer je je voor de volle 100% gegeven hebt of wanneer je berekenend je programma hebt afgewerkt en je intensiteit bewaakt hebt? Bij verreweg de meeste mensen die ik spreek geeft de eerste situatie de meeste bevrediging.

 

Het is interessant om te zien hoe vaak wordt gedacht dat de enige goede workout een workout is waarbij de intensiteit maximaal is of daar heel dicht bij in de buurt komt. En dit liefst zo vaak mogelijk. Op korte termijn kan dit zeker resultaten opleveren maar vaak zie je toch dat op de lange termijn de effecten van langdurig trainen op deze manier negatief zijn.

 

Zie het voorbeeld van de profvoetballer. Deze voetballers pieken alleen tijdens de wedstrijden. Tijdens de trainingen vooraf wordt de intensiteit opgebouwd en na de wedstrijden volgt er eerst een hersteltraining op lagere intensiteit. Het hele leven van de profvoetballer is ingesteld op maximaal herstel. Voeding, slaap en andere herstelmethodes worden aangereikt en/of goed gemonitord. En dan toch denken veel fanatieke hobbysporters dat elke training benaderd moet worden als een wedstrijd, zelfs wetende dat wij nooit het herstel van een topatleet zullen kunnen evenaren.

 

MRV

 

Om toch even iets technischer te worden gebruik ik de term MRV, wat staat voor Maximal Recoverable Volume. Vrij vertaald betekent dit het maximale dat je kunt doen en waarvan je kunt herstellen binnen een bepaalde tijd. We willen dus op zoek naar de sweetspot van volume en intensiteit waarbij we ons lichaam uitdagen maar toch voldoende herstellen voor de volgende workout. Train je boven je MRV (dus teveel of te zwaar) dan gaat dit ten koste van je prestaties, train je onder je MRV dan verbeteren je prestaties. Train je precies op je MRV dan herstel je precies genoeg om je prestaties vast te houden, niet meer en niet minder.

 

Het ingewikkelde is dat je MRV niet constant is. Veel factoren van je herstel kunnen je MRV voordelig of nadelig beïnvloeden. Hoe langer je traint, hoe bewuster je zelf wordt hiervan. Je leert beter inschatten wanneer je het volume en de intensiteit iets kan opvoeren of wanneer je moet afschalen. Het is voornaam dat je durft af te wijken van je programma wanneer dat nodig is. Luister naar je lichaam en niet naar je papiertje of app met je programma wanneer dit nodig is.

 

Herstel

 

Herstel komt in vele vormen maar de belangrijkste is slaap. In de diepe slaapfase herstellen we van fysieke inspanningen.  Wanneer we te weinig slapen en dus niet lang genoeg in de diepe slaapfase komen, zal dit een enorme impact op ons herstel hebben.

 

Ook voeding en stressmanagement zijn voorname factoren van herstel. De juiste verhouding van macronutriënten calorie-inname en het voorkomen van overmatige fysieke en mentale stress zal herstel en groei bevorderen.

 

Belastbaarheid is zeer individueel en zoals je hierboven kunt lezen afhankelijk van verschillende factoren. We zijn niet allemaal gelijk en juist daarom werken de kant en klare programma’s die worden aangeboden, vaak niet langdurig. Het beste programma is het programma dat is gemaakt op jouw specifieke situatie. Een kant en klaar programma dat je vertelt dat je 4x per week op een bepaalde intensiteit moet sporten terwijl je net in een stressvolle situatie zit waardoor je weinig slaapt, gaat niet werken voor je. De marketing is veelal verleidelijk, het succes bescheiden.

 

Wil je meer informatie of hulp bij een goed programma dat is afgestemd op jouw persoonlijke omstandigheden, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

 

Toby Gijzen

Performance coach

Meer berichten

Stuur ons een bericht

Meld je als ondernemer of manager aan voor een gratis Inbody scan.

Vul het formulier in en wij nemen contact met je op voor het plannen van een afspraak.